who am i ?

Thursday, 28 April 2011

Bila Hati dan Perasaan Dipermainkan !

Jangan kau permainkan cinta dan perasaan seseorang karena kau tak kan pernah tau apakah kau akan mencapatkan cinta yang sama tulusnya...?!


Cinta tidak boleh dipaksa. Setiap manusia mempunyai hak untuk mencintai sesiapa saja yang dia rasa dia suka. Tapi bila perasaan sebelah pihak lagi merasa dirinya dipermainkan dan tidak dapat menerimanya dengan rasional, akan berlakukan kejadian seperti apa yang berlaku pada gadis ini. Kerana itulah terbitnya pesanan orang tua, "berkawan biar seribu, berkasih biar satu". Secara tak langsungnya jangan permainkan perasaan orang. Kalau tak suka jangan nak test market kata orang sekarang.

Setiap dari kita kena ingat, seandainya berkenan pada seseorang baik lelaki atau perempuan selidik dulu orang yang kita berkenan tu. Hak orang ker dia, tunang orang ker, suami atau isteri orang ker dia. Dah jelas semua ni maka seperti kata Raja Lawak Nabil "kau fikirlah sendiri".

Islam sendiri melarang seseorang lelaki masuk meminang ataupun cuba mengurat tunang orang. Hukumnya haram. Allah maha mengetahui akibat dari perbuatan ini. Dia mencipta kita, jadi DIA sudah tahu akibat yang akan terjadi andainya seseorang lelaki itu cuba merampas tunang orang. Apa lagi isteri orang.

Pihak gadis pula jangan cuba permainkan perasaan orang lelaki. Jangan merasa bangga bila ramai pakwe yang nak cuba mengurat awak. Akibatnya buruk sekali jika salah seorang dari mereka rasa dipermainkan. Mana yang boleh bersabar dan menerima sesuatu kekecewaan itu sebagai ujian Allah, Alhamdulillah tapi kepada yang berpegang kepada "biar putih tulang jangan putih mata" buruklah akibatnya.

Sebagai ibubapa tentu kita merasa ngeri dan bimbang kejadian seperti ini. Marilah kita saling berpesan pada anak-anak dara dan anak-anak teruna kita, jangan permainkan perasaan orang dan hak orang jangan diingin.


No comments:

Post a Comment